Общи въпроси

Може да изпратите заявка в сайта prisma-bg.com през Вашия потребителски профил. Ако нямате потребителски профил, можете да създадете такъв, като се регистрирате на сайта.

За да направите поръчка добавете желаните артикули в кошницата, която се намира горе вдясно на екрана, и следвайте стъпките до завършване на заявката. Не забравяйте, преди да използвате услугите на сайта, да се запознаете с нашите Общи условия и нашата Политика за защита на личните данни.

При затруднения, можете да се свържете с нас на 02 931 00 66 или office@prisma-bg.com.

Не. За преглед не продуктите и услугите на нашия сайт не се изисква регистрация.

След като се регистрирате в prisma-bg.com, Вие разполагате с личен профил (акаунт), до който имате достъп по всяко време, чрез името и паролата, които сте задали. Информацията в него не е видима за останалите потребители и посетители на сайта. Разполагайки с такъв потребителски профил, пестите време за въвеждане на Вашите данни за контакт и доставка, всеки път когато правите поръчка. Чрез профила можете да проследявате историята на Вашите поръчки. Също така, можете по всяко време лесно да коригирате и актуализирате данните за контакт и доставка, които ни предоставяте. Не на последно място, всички регистрирани профили получават персонализирани оферти и екслузивни предложения.

Не. Не приемаме поръчки за доставка на продукти чрез телефонно обаждане.

Ако поръчката ви е без печат, можете да заплатите по банков път, наложен платеж или в брой на място в нашия склад. Ако поръчката ви е с печат, плащането може да бъде направено само по банков път?

Ако поръчката ви включва брандиране на артикули, необходимо е да заплатите 50% от общта стойност на поръчката преди да старитраме работа и останалите 50% преди да я изпратим или да я получите от наш склад.

Ако поръчката ви не включва брандиране, можете да заплатите по банков път, в брой на място или с наложен платеж.

Цената за доставка в рамките на България при поръчки до 500 лв. без ДДС е 12 лв. без ДДС. Поръчки над 500 лв. без ДДС, се доставят безплатно в рамките на старната.

За всеки артикул има минимално количество за поръчка, което е посочено на продуктовата страница. Работим само на едро, тоест поръчки за 1-2 бройки не изпълняваме.

Промени или отказ от поръчка можете да направите като ни изпратите имейл на office@prisma-bg.com. Промени могат да бъдат направени най-късно до 15:00ч в деня на подаване на поръчката в prisma-bg.com или до 12:00ч на следващия работен ден, ако поръчката е постъпила при нас след 15:00ч в предходния ден.

Въпроси относно поръчки с печат

Изисквания към файловете:

  1. Векторно изображение.
  2. Всички текстове. трябва да са в криви
  3. *.eps; *.ai; *.pdf; *.cdr (до версия 16).
  4. Посочени цветове по скалата Pantone Solid Coated.

Да, това е задължителна стъпка от процеса за поръчка на артикули с печат. След като направите вашата поръчка през сайта prisma-bg.com и изпратите вашето лого, ние ще подготвим и изпратим визуален проект за одобрение. В него ще бъде посочена точната позиция, размерът и цветовете за печат.

Не старитраме поръчка, докато визуалният проект не е писмено одобрен в отговор на мейлът, от който сте го получили.

 

Да, но имайте предвид, че мострирането се заплаща. Свържете се с нас на оffice@prisma-bg.com и наш представител ще ви потвърди цена и срок за мостриране за избрания от вас продукт.

Срокът за изработка на поръчка с печат варира между 5 и 12 работни дни. Понякога е възможно да отнеме и повече време, ако стоката не е налична или количеството е по-голямо. Срокът за изработка ще бъде потвърден от наш представител.

Не. Поръчките с печат се плащат само по банков път. 50% преди да стартираме поръчката и 50% преди да я изпратим или получите от склада ни.

Получаване на поръчка и връщане

Можете да я получите с куриер до посочен от вас адрес. Работим с куриерска фирма Спиди. Можете да получите поръчката и от нашия склад – ул. 3020, 34.

Рекламации са допустими не по-късно от 3 дни след получаването на поръчката.

При поръчки с печат, първо е необходимо да се свържете с нас на office@prisma-bg.com и да опишете причината, поради която желаете да я върнете. Ако артикулите, отговарят на потвърдените от вас визуални проекти, не можем да приемем рекламация. Ако има несъответствие между потвърдения визуален проект и реални продукти, наш колега ще поеме комуникацията и разреши казуса.

При поръчки без печат, ако артикулите несъответстват на посочените на нашия сайт характеристики и отклонението е повече от 5%, наш колега ще поеме комуникацията и разреши казуса.

При поръчки, за които няма явно несъответствие, не можем да приемем тяхното връщане.