Категории

История на лепящите листчета

Лепящите листчета или още познати в бранша като самозалепващи листчета, намират голямо приложение в наши дни. Във всеки офис ги използват, когато служителите планират и организират задачите си, лепейки ги по компютри, бюра и принтери. Историята им стартира още през 1968 година, когато учените от компанията 3М – д-р Силвър и колегата му Артър Фрай разработват лепящите се бележки и ги използват за маркиране на различни страници.

Главните виновници за изобретяването на лепящите листчета. Източник – https://www.post-it.com/3M/en_US/post-it/contact-us/about-us/

Как започва продажбата на самозалепващи листчета?

В началото листчетата с лепило не са представлявали голям интерес за 3М. Те дори са били забравени, а по-късно и спрени от пазара. За тях е напомнила една от секретарките във фирмата, която си взела няколко листчета и започнала да си ги лепи, за да организира работата си. Екипът видял от нея и започнал да използва бележките постоянно. Това, разбира се, е било забелязано от големите шефове, които стартирали нова кампания за продажби.

В началото на 1990 година в Съединените американски щати е започнало масово разпространение на този артикул. Той стигнал до кабинетите на управата, адвокатските кантори и фирмените офиси. В наши дни лепящите листчета са неразделна част от офис оборудването.

На какво се дължи успехът на самозалепващите листчета? 

Откриването на специалната формула, с чиято помощ лепилото може да се отлепя и залепя наново е първата стъпка към успеха на листчетата. Веднага след това можем да добавим и тяхната практичност. 

Повечето хора си дават сметка какъв незаменим ресурс е едно кубче с подобни бележки. На всеки му се случва да забрави нещо в напрегнатото ежедневие, а този артикул, може да Ви спаси от рисковете да пропуснете важни задачи или семейно събитие.

Конкуренция при производителите

Вън от всякакво съмнение 3М е лидер в производството на лепящи листчета. Това обаче не пречи на много други фирми да произвеждат самозалепващите листчета с разнообразни цветове и форми, и да ги пуснат на широкия пазар за офис оборудване, рекламни материали и аксесоари.

Една от най-големите страни производители на този вид листчета е Китай. Азиатците буквално заливат пазара с какви ли не видове лепящи се бележки. Цените им стават все по-достъпни, а предприемчивите създатели пускат разнообразни оферти. Листчета в кутийки, цветни бележки, квадратни, правоъгълни и дори кръгли форми, са достъпните варианти за потребителите.

Лепящите листчета като рекламен материал

Въпреки богатото разнообразие от готови кубчета с лепящи листчета, много компании залагат на тях не просто като консуматив, а като рекламен артикул. Те са практични, използват се ежедневно и предоставят абсолютна свобода на персонализация.

Лепящите листчета могат да бъдат просто брандирани или създадени от нулата. Разбира се втория подход натоварва рекламния бюджет допълнително, но гарантира абсолютна уникалност на готовото изделие.

Комбинацията от форма, размер, цвят и брандиране може да бъде умело използвана от вашия рекламен отдел, за да гарантира максимално въздействие върху получателите на вашите рекламни лепящи листчета.

Ако създаването на ваша форма и дизайн за самозалепващи листчета не ви отговаря на бюджета, но все пак искате нещо по-уникално от стандартните квадратни (75 х 75 mm) или правоъгълни (100 х 75 mm) кубчета, имаме решение за вас. Разработили сме един малък каталог с нестандартни форми кубчета, които се предлагат на стандартна цена.

Интересни факти

  • В началото Артър Фрай е използвал листчетата, за да маркира страници от книгата си църковни песни. След време обаче е осъзнал, че те могат да му бъдат много полезни по време на работния процес. 
  • В наши дни най-често могат да се забележат лепящи листчета в жълт цвят, макар че се появиха разновидности в синьо, розово, зелено и други цветове; 
  • Оригиналният цвят на лепящите бележки е канарско жълт. Тази разцветка обаче не е била планирана, а се е случила инцидентно, когато д-р Силвър от 3М е правил опитите с лепилото си. Той е ползвал хартия за скрап, която е имала именно такъв цвят;
  • Първите конкуренти на първоизточника на лепящи листчета 3М, са били компаниите FYI и Rush, които са създали точни копия на продукта; 
  • Скорошно проучване сочи, че средният професионалист лепи по минимум 10 бележки на ден. Естествено, не можем да сме сигурни, дали тази статистика е достоверна; 

В обобщение

Класическите самозалепващи листчета имат своята история, която продължава да се гради с всеки изминал ден. Този материал е завладял офис служителите, администрациите, учениците, домакините, и въобще всички, които не искат да забравят важните неща в деня. За щастие това е консуматив, който можете да намерите на напълно достъпна цена, така че не се колебайте да го изберете.

Надяваме се, че историята, която прочетохте е била интересна за Вас и сте научили нещо ново. А сега ще си залепим една бележка, която да ни напомни да Ви разкажем още любопитни истории за рекламните материали и тяхното развитие във времето. 

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка