Категории

Блог

Трикове за успешен маркетинг

Стъпките към успешния маркетинг

Ако в предходната статия ви представихме кои са най-често допусканите грешки в маркетинга, то днес ще поговорим за стъпките към успешния маркетинг.

Ако смятате, че недопускайки споменатите грешки, с това ще решите проблемите по пътя към успешния маркетинг – това е необходимо, но недостатъчно, ако искате да жънете плодовете на труда си. В следващите редове ще се опитам да нахвърля част от най-често прилаганите трикове, на които се базира успешният маркетинг, като го разграничиме от рекламата. За съжаление практиката е запечатала много неприятни случаи на погрешно разбиране за маркетинг и реклама.

Рекламата

В най-общи линии, рекламата е един от инструментите, до които прибягваме за да постигнем маркетинговите си цели, някои от които са: увеличаване пазарния дял, лансиране на нов продукт, повишаване обема продажби, а с това и увеличаване печалбата. Рекламата споделя една и съща територия и с други похвати, използвани в маркетинга ( и по-конкретно в комуникацията, като елемент на маркетинг микса) ПР, насърчаване на продажбите, директен маркетинг, лични продажби. Успеете ли да уловите разликата, сте направили още една крачка по стълбицата на успеха.

Събирайте информация

За да завършим пъзела, продължавам с останалите тънкости : да се сдобиете, с колкото е възможно повече информация за вашите настоящи и потенциални клиенти; склонна съм да формулирам гореизложеното като- трябва да познавате до съвършенство купувача още преди да се е превърнал в настоящ клиент. Потърсете информация от различни източници : предходни и настоящи доставчици, клиенти, конкуренти и др. Можете да се доберете и до най-труднодостъпния клиент, стига да подходите по правилния начин.

За това няма конкретна работеща формула, затова не подценявайте мощта на маркетинга, с нотка съжаление споменавам за неприятната и неправилна практика да подценяваме силата му. Подхождайки с думите колкото – толкова за реклама, насърчаване на продажбите и т.н., няма как да очакваме да потекат реки от мед и масло. Народът го е казал: каквото посееш, такова ще пожънеш. Мисля, че тук е моментът да отбележа, че е погрешно схващането и в другата крайност да наливате безгранични ресурси, а след това да очаквате пропорционален резултат.
Из архивите попадаме и на такива случаи, но в повечето примери се разиграва друг сценарий. По-добре пресметнете внимателно себестойността на продукта си, определете ресурсите за реклама, ПР, насърчаване на продажбите, за да не се получи разминаване между желана цел и възможности за постигането й.
За да не се стига до това, дефинирайте целта си внимателно. Нека тя бъде измерима, реалистична и разбираема. Спазвайки тези съвети, а и някои други ще се доближите до реалната сила на маркетинга. Ако това се окаже недостатъчно обърнете се за помощ към маркетинг специалист.
В тази първа част ще заключа, че с прилагането на посочените стъпки не могат да се очакват чудеса. Причина за това се оказват факторите, независещи от нас, но с които трябва да се съобразим.
Ако статията ви е харесала или имате забележки – чувствайте се свободни да споделите с нас!

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка