Категории

Размери хартия – стандартни формати и тяхното приложение

Защо е важно да познавате размерите на стандартните формати?

Размерът на стандартните формати е важен елемент от поръчката на всички видове печатен материал. От него зависи как ще бъде разположен дизайнът, колко информация може да бъде побрана и как ще се подреди всичко на листа.

Тази статия цели да ви запознае с основните печатни формати, техните размери и това как могат да бъдат използвани.

Кой определя размерите на печатните формати?

Размерите на печатните формати са стандартизирани от ISO 216 и са приети от повечето страни по света, включително България, Канада и САЩ. Според този стандарт, всеки формат е с 1/2 по-малък от предходния. Това означава, че А4 е с 1/2 по-малък от А3, а А5 е с 1/2 по-малък от А4.

Ето няколко съвета свързани с печатните формати

  • Ако имате много информация, използвайте по-голям формат.
  • Ако искате да създадете усещане за нещо луксозно, използвайте по-малък формат.
  • Ако искате да създадете усещане за динамика, използвайте нестандартни формати.

Защо са измислени печатните формати?

Печатните формати са измислени, за да улеснят производството и разпространението на печатните материали. Преди стандартизацията на форматите, всеки използваше свои собствени размери, което значително затрудняваше съпоставянето на материали от различни места. Това от своя страна е водело до грешки в производството и разпространението, както и до допълнителни разходи.

От кого са измислени печатните формати?

Печатните формати са измислени от швейцарския инженер и типографер Ханс Руди Вагнер през 1926 г. Той разработва система от формати, които са пропорционални един спрямо друг, което позволява лесното им прегъване и комбиниране. Започва от най-големия формат, А0. Разделя А0 на две еднакви части, за да получи А1, и така нататък. Вагнер избира съотношението 1/2, защото това е съотношението на златното сечение. Златното сечение е пропорционално съотношение, което се счита за естетически приятно и хармонично.

Допълнителна информация

Стандартът ISO 216 е приет през 1975 г. и оттогава се използва от повечето страни по света.

Освен основните печатни формати, има и други формати, които се използват за по-специфични цели, като например, форматът DL, който се използва за визитки и форматът B5 приложим за книги.

При нужда от  съдействие при избора на печатен формат, не се колебайте да се свържете с нашия екип. Ние ще ви помогнем да изберете най-подходящия за вашите нужди.

Стандартизацията на печатните формати има редица предимства, като:

  • По-лесно производство: Произвеждат се продукти, отговарящи на стандартните формати, а това от своя страна води до намаляване на разходите и подобряване качеството на производството.
  • По-лесно разпространение: Доставчиците на печатни материали поддържат наличност от продукти в стандартни формати и това улеснява дистрибуторите, които успяват да намират и поръчват необходимите им материали.
  • По-лесно съпоставяне: Потребителите успяват да съпоставят материали от различни източници, което води до намаляване на грешките и подобряване на ефективността.

Избор на формат за хартия

Когато избирате формат за хартия обърнете внимание на:

  • Целта на вашия материал: За какво искате да го използвате? Ако искате да го раздавате на посетители на събитие – като флаер, ви е необходим по-малък формат, който е компактен и лесен за съхранение. Ако пък искате да
  • Количеството информация, която трябва да представите: Малките формати са подходящи за кратко и точно съдържание с малко текст, докато големите формати са подходящи за дълго съдържание с повече текст и изображения.
  • С какъв бюджет разполагате: Някои формати за хартия са по-скъпи от други.
  • Какво усещане искате да създадете: Нестандартните форми винаги правят впечатление, затова ако искате вашият материал да се откроява, да създава впечатление и да заинтригува, то спокойно може да ги използвате.

А0 формат. Размери: 841 х 1189 мм


Най-големият формат. Поради размерa си, приложението му е силно ограничено, като най-често се използва за техническо чертаене

А1 формат. Размер: 594 х 841 мм


Вторият по големина размер също е със силно ограничено приложение – техчниеско чертаене, печат на карти, постери и други широкоформатни печатни материали.

А2 формат. Размер: 420 х 594 мм


С намаляването на размера, приложенията нарастват. А2 най-често се използва при рисуване, плакати, постери, големи стенни календари и флипчарти.

А3 формат. Размер: 297 х 420 мм


Заедно с А4, този формат е сред най-използваните от цялата скала. Печат на постери, брошури (сгънати на 6), карти (на изложбени центрове или туристически такива)

А4 формат. Размер: 210 х 297 мм


Няма човек, който да не е чувал за А4. Най-малкото защото това е стандартът при документите, принтерна хартия и т.н. Енциклопедии, ученически учебници, папки.

А5 формат. Размер: 148 х 210 мм


А5, редом с А3 и А4 също е сред най-използваните формати. Най-вероятно до вас на бюрото има поне 1 тефтер. Практичен за водене на записки, по-малък от А4, по-компактен за прибиране в чанта.

А6 формат. Размер: 105 х 148 мм


Картички, джобни тефтери, книжки, пощенски картички – А6 е идеален “джобен” размер формат за редица печатни материали.

А7 формат. Размер: 74 х 105 мм


Поради компактният и праткичен размер на А7 най-често се използва за флаери, поздравителни картички и мини календари.

А8 формат. Размер: 52 х 74 мм


За да придобиете представа, погледнете в портфейла си или на бюрото. Стандартните визитки и карти за отстъпки са в този размер.

А9 формат. Размер: 37 х 52 мм


Поради изключително малкият си размер, този формат се използва главно при печата на малки купони, марки, етикети и др.

А10 формат. Размер: 26 х 37 мм


Също като А9, този формат се използва главно при печат на ценови етикети, лейбъли и др.

Заключение


Размерът на хартията е важен фактор, който е хубаво да вземете предвид, когато планирате да отпечатате брошура, флаер или друг маркетингов материал. Изборът на правилния формат за хартия може да помогне на вашия материал да изглежда добре и така да бъде лесно забелязан.

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка