Категории

Размери хартия – стандартни формати и тяхното приложение

Макар изключително скучни, размерите на отделните формати са важна стъпка и задължителен елемент от поръчката най-вече на печатни материали. В следващите редове ще се постарая с примери да ви запозная с всеки отделен формат. Няма как да избягам от “сухите цифри”, но вярвам, че съпровождащите ги примери ще ви изяснят картинката и ще ви помогнат по-лесно да възприемете информацията.

Преди да разгледам всеки отделен формат по отделно, нека първо да приключим с най-скучната част – кой определя размерите на всеки формат?

Различните формати и техните точни дименсии са класифицирани от ISO 216 standard. На базата на този стандарт се създава международен такъв, като по този начин всички европейски страни (САЩ и Канада също) говорят на един и същ език що се отнася до форматите и тяхната спецификация.
В основата на този формат е разделянето на един лист на различни формати без излишък. При А форматите, с които ще се занимаем по-долу, първоизточникът е А0 като от неговото прегъване и разрязване произлизат всички останали. Най-големият формат е А0, а най-малките А10.

С риск да ви отегча напълно, ето едно примерно видео как може да се прегъне А0 до А4 формат.

С това приключваме най-теоретичната и скучна част от статията, нека преминем към по-практичното. В край на сметка сте попаднали на тази статия, най-вероятно защото ви интересуват отделните дименсии на различните формати.

А0 формат. Размери: 841 х 1189 мм


Най-големият формат. Поради размерa си, приложението му е силно ограничено, като най-често се използва за техническо чертаене

А1 формат. Размер: 594 х 841 мм


Вторият по големина размер също е със силно ограничено приложение – техчниеско чертаене, печат на карти, постери и други широкоформатни печатни материали.

А2 формат. Размер: 420 х 594 мм


С намаляването на размера, приложенията нарастват. А2 най-често се използва при рисуване, плакати, постери, големи стенни календари и флипчарти.

А3 формат. Размер: 297 х 420 мм


Заедно с А4, този формат е сред най-използваните от цялата скала. Печат на постери, брошури (сгънати на 6), карти (на изложбени центрове или туристически такива)

А4 формат. Размер: 210 х 297 мм


Няма човек, който да не е чувал за А4. Най-малкото защото това е стандартът при документите, принтерна хартия и т.н. Енциклопедии, ученически учебници, папки.

А5 формат. Размер: 148 х 210 мм


А5, редом с А3 и А4 също е сред най-използваните формати. Най-вероятно до вас на бюрото има поне 1 тефтер. Практичен за водене на записки, по-малък от А4, по-компактен за прибиране в чанта.

А6 формат. Размер: 105 х 148 мм


Картички, джобни тефтери, книжки, пощенски картички – А6 е идеален “джобен” размер формат за редица печатни материали.

А7 формат. Размер: 74 х 105 мм


Поради компактният и праткичен размер на А7 най-често се използва за флаери, поздравителни картички и мини календари.

А8 формат. Размер: 52 х 74 мм


За да придобиете представа, погледнете в портфейла си или на бюрото. Стандартните визитки и карти за отстъпки са в този размер.

А9 формат. Размер: 37 х 52 мм


Поради изключително малкият си размер, този формат се използва главно при печата на малки купони, марки, етикети и др.

А10 формат. Размер: 26 х 37 мм


Също като А9, този формат се използва главно при печат на ценови етикети, лейбъли и др.

Заключение


Форматите, както и правилата са създадени, за да се нарушават. Винаги можете да избягате от стандартизираните размери и да

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка