Категории

История на календара – любопитни факти

Представяте ли си живот, в който не знаете дали днес е събота, неделя или понеделник?

Е, и ние не можем да си го представим и затова решихме да ви запознаем с историята на календара предмет, който имаме за даденост, но всъщност е един от най-полезните и определящи ежедневието ни предмети. За да ви разкажем началото на историята на календара трябва да се върнем 4000 години назад във времето, в древна Месопотамия.

ancient-mesopotamian-calendar-1-jpg

Първият ден от годината Акиту, бил отбелязан във Вавилон с новолунието, което е най-близко до пролетното равноденствие, а в Асирия съответно до есенното.
Гърците, от друга страна, свързвали началото на годината със зимното слънцестоене 21-24 Декември от V век пр. Хр.
Интересно е, че римляните са давали старт на своята година на 1-и Април деня, в който консулите встъпвали в длъжност. Години по-късно, в Иберия (Испания), се вдига въстание, което принуждава консулите да встъпят в длъжност малко по-късно на 1-и Януари, което си остава и традиция.
Започва да звучи познато, нали?

 Римляните поставили началото на летоброенето още при основаването на Рим.

По-специфично за тях бил фактът, че празненствата около Нова Година започвали още на 17-и Декември и траели две седмици.  Календарът, който се бил изпозвал там се наричал Юлиански и е актуален чак до 1582 година, когато бил заменен от Грегорианския. Древните българи също са имали доста интересно тълкувание на календара, преди през 1968 г. да се приеме Грегорианският календар.
21-и Януари се е смятал за начало на новата година, а на 22-и е имало задължителен родов събор и на 23-и празненствата завършвали със Сурва.

glavna big

 В наши дни, в повечето страни действащ календар е Грегорианския, който вече дълго време е начело в класациите за точност и практичност.

Днес календар имаме както на компютъра и на телефона си, то и на часовника и разбира се на стената – който в повечето случаи е подарък от партньор или  със сигурност съдържа слоган. Толкова сме свикнали с присъствието му, че може би не си даваме сметка какво ще последва ако за миг се лишим от дискретните му услуги.

 Любопитен факт е, че има специална комисия към ООН, която се е заела с тежката задача да усъвършенства още повече календара, за да може да се възползваме максимално от времето си.

Макар някои календари да носят със себе си истории за края на света и да диктуват нашия характер заради месеца, в който сме се родили, ние си оставаме зависими от тях и тяхната практичност.

И за да сме винаги в крак с времето и да не изпускаме нищо важно, ви каним да разгледате нашите предложения с рекламни календари.

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка