Категории

История на календара – любопитни факти

Историята на календара е дълга и сложна, простира се много години назад във времето. Календарът, както го познаваме днес, е резултат от дълъг процес на развитие, включващ различни култури и цивилизации. Неговото развитие е свързано с необходимостта от измерване на времето, планиране на селскостопански дейности, отбелязване на религиозни празници и организиране на социалния живот.

Първите Календари

Първите календари датират от преди около 10,000 години и са базирани на лунни цикли. Едни от най-ранните доказателства за лунен календар са открити в мезолитски археологически обекти в Западна Европа и Близкия Изток. Тези календари са били сравнително прости, използвайки фазите на Луната за отбелязване на времето.

Календар на Маите

Изключително интересен и сложен, отразяващ дълбоките познания на маите в областта на астрономията, математиката и времето.

Маите използвали не един, а няколко календара за различни цели. Най-известни са Цолкин (или Сакралният календар от 260 дни), Хааб (Слънчевият календар от 365 дни) и Дългия брой, който отчита дълги периоди от време.

Цолкин комбинирал 13 числа с 20 дни (с уникални имена), за да създаде цикъл от 260 дни. Хааб бил по-подобен на съвременния ни календар и имал 18 месеца по 20 дни, плюс един допълнителен период от 5 дни, наречен Уайеб, който често се смятал за нещастен.

Този календар използвал дата на начало (подобно на епохата в съвременните календари), която много учени смятат, че съответства на 11 август 3114 г. пр.н.е. Той позволявал на маите да отбелязват дати, които са много по-отдалечени във времето, както в миналото, така и в бъдещето.

Календарът на маите показвал изключителна точност в астрономическите изчисления, особено в изчисленията на лунните цикли и движението на планетата Венера. Тази точност била използвана в аграрния календар и за церемониални цели.

Има широко разпространено схващане, че календарът на маите “предсказвал” края на света през 2012 година. В действителност, това беше просто дата, на която завършваше един цикъл от Дългия брой, и началото на следващия. Маите не са предсказали никакви апокалиптични събития, свързани с тази дата.

Календарните символи и дати играели важна роля в майското изкуство и архитектура, често бивайки изобразявани в стелите (каменни колони), които служат като исторически записи на значими събития.

Египетски Календар

Около 5,000 години назад, древните египтяни създават слънчев календар, който се смята за един от първите опити за създаване на по-точен календар. Този календар използва годишното наводнение на река Нил като отправна точка и включва 365 дни, разделени на 12 месеца от по 30 дни, с добавени 5 допълнителни дни в края на годината.

Римски Календар

Римският календар, който по-късно еволюира в Юлианския календар, въвежда концепцията за високосна година, добавяйки ден на всеки четири години, за да компенсира разликата между слънчевата година и календарната година. Товае значителна стъпка напред в точността на календарите.

 

Григориански Календар

През 1582 година, Григорианският календар е въведен от папа Григорий XIII, за да коригира натрупаната разлика в Юлианския календар. Григорианският календар се въвежда нова формула за определяне на високосните години и се използва като международен стандарт до днес. В наши дни, в повечето страни действащ календар е Грегорианския, който вече дълго време е начело в класациите за точност и практичност.

Днес календар имаме както на компютъра и на телефона си, то и на часовника и разбира се на стената – който в повечето случаи е подарък от партньор или  със сигурност съдържа слоган. Толкова сме свикнали с присъствието му, че може би не си даваме сметка какво ще последва ако за миг се лишим от дискретните му услуги.

Любопитен факт е, че има специална комисия към ООН, която се е заела с тежката задача да усъвършенства още повече календара, за да може да се възползваме максимално от времето си.

Макар някои календари да носят със себе си истории за края на света и да диктуват нашия характер заради месеца, в който сме се родили, ние си оставаме зависими от тях и тяхната практичност.

И за да сме винаги в крак с времето и да не изпускаме нищо важно, ви каним да разгледате нашите предложения с рекламни календари.

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка