Категории

Разликата между нетъкан текстил и полиестер

Текстил, направен от къси или дълги влакна, които са свързани помежду си чрез химична, механична или топлинна обработка. Влакната могат да бъдат направени от естествени или синтетични материали. Той не е създаден чрез плетене или тъкане и затова не е необходимо преобразуване на влакнатата, както е при преждата.

Предимства:

 • Мек и удобен, той често се използва за производството на дрехи, обувки и други текстилни изделия.
 • По-евтин е от традиционните тъкани и плетива, заради по-простия процес на производство.
 • Лек и гъвкав, той е лесен за транспортиране и съхранение.
 • Лесен за почистване. Може да се пере в пералня или да се почиства с влажна кърпа.
 • При производството му могат да бъдат използвани естествени или рециклирани материали, което го прави по-екологичен от традиционните тъкани и плетива.

Недостатъци:

 • Лесно се прокъсва от остри предмети. Това се дължи на начина, по който е направен.
 • Лесно се поврежда при излагане на слънце, като изгаря и се прокъсва.
 • Основно се използва за еднократна употреба, което със сигурност го прави не толкова екологичен.


Полиестерът е синтетично влакно, което се произвежда от естери на полиестерни киселини и полиалкохоли. Универсален материал е и може да се използва за производство на различни продукти.

Предимства:

 • Издръжлив и устойчив на износване.
 • Устойчив на избледняване от слънчева светлина.
 • Лесен за почистване и не изисква специална поддръжка.
 • Не абсорбира вода.
 • Не се мачка лесно.
 • С висока плътност е, което го прави здрав и издръжлив.

Недостатъци:

 • Не абсорбира добре влагата, което може да доведе до запарване и дискомфорт при носене.
 • Лесно задържа статично електричество, което може да доведе до неприятно усещане при допир.
 • Не пропуска добре въздуха, което може да доведе до запарване и прегряване.
 • Не е биоразградим, което означава, че може да замърсява околната среда.
 • Трудно се боядисва, което може да ограничи избора на цветове и дизайни.

Разходи за производство на нетъкан текстил

Разходите за производство на нетъкан текстил варират в зависимост от вида на нетъкания материал, технологията на производство и мащаба на производството. Като цяло, нетъкан текстил е по-евтин за производство от традиционните тъкани и плетива. Това се дължи на редица фактори, включително:

Използването на по-евтини суровини. Нетъкан текстил може да бъде направен от различни видове влакна, включително целулоза, полиестер, полипропилен и др. Тези влакна са по-евтини от естествените влакна, които се използват за производство на традиционните тъкани и плетива.

Използването на по-прости технологии за производство. Нетъкан текстил може да бъде произведен чрез различни технологии, включително:

Скрепване с лепило или адхезиви. Този метод е най-простият и най-евтиният начин за производство на нетъкан текстил.

Скрепване с топлина. Този метод е по-скъп от метода със скрепване с лепило или адхезиви, но е по-устойчив и има по-добри характеристики.

Скрепване с химични процеси. Този метод е най-скъпият от трите, но е най-издръжлив и има най-добрите характеристики.

Използването на автоматизирани производствени линии. Автоматизираните производствени линии могат да произвеждат големи количества нетъкан текстил с минимални разходи за труд.

Разходи за производство на полиестер

Разходите за производство на полиестер варират в зависимост от вида на полиестерното влакно, технологията на производство и мащаба на производството. Като цяло, полиестер е по-скъп за производство от нетъкан текстил. Това се дължи на редица фактори, включително:

Използването на по-скъпи суровини. Полиестер се произвежда от естери на полиестерни киселини и полиалкохоли. Тези суровини са по-скъпи от целулозата и другите влакна, които се използват за производство на нетъкан текстил.

Използването на по-сложни технологии за производство. Полиестерното влакно се произвежда чрез процес, наречен полиестерна екструзия. Този процес е по-сложен и по-скъп от процесите за производство на други видове влакна.

Използването на по-малко автоматизирани производствени линии. Полиестерните влакна обикновено се произвеждат в по-малки количества от други видове влакна. Това изисква използването на по-малко автоматизирани производствени линии, които са по-скъпи от автоматизираните производствени линии.

Сравнение на разходите за производство

Въз основа на гореизложената информация, може да се направи извод, че нетъканият текстил е по-евтин за производство от полиестера.

3 причини защо нетъканият текстил е по-евтин:

 • По-евтини суровини
 • По-прости технологии за производство.
 • Автоматизирани производствени линии.

Екологични аспекти на производството на нетъкан текстил и полиестер

Нетъкан текстил

Нетъкан текстил може да бъде направен от естествени влакна, като памук, лен, коноп, вълна, коприна или от изкуствени влакна, като полиестер, полипропилен или полиамид.

Нетъканият текстил, направен от естествени влакна, обикновено се счита за по-екологичен от този, направен от синтетични влакна, защото се използват:

 • По-устойчиви суровини. Естествените влакна са по-устойчиви на износване. Те могат да се използват повторно или да се рециклират повече от веднъж.
 • По-малко енергия и вода за производство.
 • По-малко химикали при производството. Производството на естествени влакна обикновено изисква по-малко химикали от производството на синтетични влакна.

 Полиестер

Полиестерът е един от най-издръжливите и устойчивите на износване текстили. При производството на суровините за полиестера се използва нефт или газ, а те от своя страна са източник на парникови газове. За производството на полиестерните влакна и текстил пък се използва много енергия и вода.

Полиестерът е по-малко екологичен от естествените влакна, но може да бъде произведен и по устойчив начин, като се използват рециклирани материали или материали, които са получени от възобновяеми източници.

Сравнение на екологичните аспекти

МатериалИзползване на естествени суровиниИзползване на енергия и водаИзползване на химикали
Нетъкан текстилПо-честоПо-малкоПо-малко
ПолиестерПо-рядкоПовечеПовече
Наши предложения за рекламни продукти от нетъкан текстил и памук:

Чанти от нетъкан тексил 

Раница от полиестер

Торби от нетъкан текстил

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка