Категории

Колко време отнема изработката на рекламни материали

Един от най-често задаваните въпроси след “Колко ще струва?” е именно за “За колко време ще се изпълни поръчката ни за рекламни материали”?

В повечето случай, когато става въпрос за класическите – химикалки, запалки, USB-та, преносими батерии, тениски, торби и др., поръчката в рамките на около 5 работни дни ще бъде готова. Възможен е както доста по-кратък срок (24 – 48 часа), така и значително по-дълъг – 10-13 работни дни. 

Относителният отговор е в следствие на няколко фактора, които са определящи за изработката на рекламните материали.

  • Артикулите произведени ли са?

Голяма част от рекламнте сувенири са готов продукт, който се брандира и опакова според изискванията на клиента. В този случай шансовете вашата поръчка да бъде бързо изпълнена нараства.

Когато става въпрос за печатни материали или изцяло персонализирани продукти, процесът е малко по-различен.  Самото брандиране е част от производството на артикулите, но обикновено сроковете за производство са по-дълги.

  • Рекламните материали на склад ли са?

Тоест може ли да стартира брандирането им без забавяне. Най-кратките срокове са постижими само от компаниите, поддържащи складови наличности и разполагащи със собствена печатна база. 

Развитието на транспортния сектор в рамките на ЕС допринася все повече за това транспортът да става все по-бърз и по-рентабилен. Това влияе изключително благоприятно в случай на изчерпани наличности и позволява на компаниите все пак да спазят по-кратки срокове за изпълнение на поръчките.

Иначе казано, дори материалите да не са на склад, това ще добави около 4-5 работни дни. 

  • Какво е количеството на рекламните сувенири?

В повечето случаи поръчваните количества са между 100 и 1000 средно на артикул, което не влияе особено много и не се предполага, че ще измени срока за изпълнение. Разбира се, ако поръчката е за 10 000 + бройки от артикул, това би увеличило необходимото време. При всички случаи, преди да се стартира поръчка, ясни срокове и условия трябва да ви бъдат изпратени.

Брандиранете не е единствената предпоставка за забавяне!

От една страна, компанията изпълнител трябва да предостави пълна и коректна информация за точния срок на изпълнение. От друга страна, обаче, тя рядко може да предвиди колко бързо клиента ще откликва и подава необходима информация.

  •  Одобрение на визуализация

Често се пропуска времето за изготвяне и одобрение на визуалния проект, преди да се пристъпи към печат. Макар визуализациите да се подготвят в рамките на до няколко часа, в някои случаи повече от един човек трябва да одобри проектите. Това може да е и причина за отлагане на печатния процес с дни, а понякога дори седмици.

  • Подаване на корекции

Особено, когато става въпрос за печатни материали, ролята на клиента е ключова при подаването на коректни текстове, телефони, имена и т.н. Фирмата изпълнител остава с вързани ръце, докато не са финализирани всички редакции и актуализации на текстовете.

  • Не спазване на предварителните условия на компанията изпълнител *

Повечето производители на рекламни материали имат конкретни изисквания за съвместна работа, които се описват при желание за поръчка от страна на клиента.

Почти всички фирми изискват авансово плащане в рамките на определен процент от крайната сума на поръчката. Може вашите файлове да са коректни, да сте одобрили визуалните проекти, но ако не сте заплатили авансово изискваната сума, голяма част от фирмите няма да стартират работа.

Възможни недоразумения в комуникацията

Кога точно ще получим рекламните си материали

Най-често проблемите в комуникацията между двете страни са именно около срока за изработка на поръчката. 

Какво означава понятието “Срок за изработка до 5 работни дни”.

 Производителите не винаги са максимално прецизни в обясненията, но при цитирането на конкретни срокове за изпълнение на поръчка в 99% от случаите се има предвид готовността на артикулите да бъдат изпратени с куриер или получени от конкретен адрес. Иначе казано, в този срок НЕ влиза времето за транспорт на продукцията до посочения от клиента адрес. В зависимост от населеното място и предпочитаната куриерска услуга (Икономична / Експресна), то транзитното време може да вариара от 1 до 3 дни.

Няколко съвета за безболезнена и успешна поръчка на рекламни материали

  • В никакъв случай не оставяйте подготовката на рекламни материали за последния момент. (Може би само този съвет е достатъчен, за да ви спести много главоболия, особено ако имате обвръзано събитие с тях)
  • Имайте концепция какви рекламни материали ще са ви необходими
  • Планирайте около 3 седмици за изработка
  • Подгответе текстове, лога, телефони, адреси и прочие предварително

За финал

Нашите предложения можете да разгледате тук – http://prisma-bg.com/категории-рекламни-материали 

 

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка