Категории

Рекламни материали 2018 – тенденции и насоки

През изминалата година бяхме свиделите на промени, които драстично повлияха на индустрията с рекламни материали. От по-краткосрочни и ударни хитове като Fidget Spinners до бавното и постепенно навлизане на безжичните технологии в нашето ежедневие.

Независимо от силата и срока на влияние, тези промени, трябваше и бяха отразени при рекламните материали.

В рамките на няколко месеца получавахме десетки запитвания за Fidget Spinners, като в момента броя е максимум по 1 на няколко седмици. Иначе казано, пазара реагира светкавично на надигащата се тенденция и се възползва от нея. В край на сметка, фирмите подаряват рекламни материали, за да комуникират своето послание и мисия. Колко по-добър и подходящ е носителя на посланието, толкова по-ефективно въздействие би имало то.

Тенденциите, обаче, НЕ трябва да бъдат следвани сляпо или да им бъде робувано. Те са само част от пъзела, който трябва да бъде решен при правилния подбор на рекламни материали.

Правилният подбор в най-общи линии означава артикулите да бъдат изключително прецизно съобразени с това койт ще ги получи.

Най-яркия признак дали сте направили правилния избор е дали получателя използва подаръка си.

  • Ако да, то вашето лого или слоган ще бъде пред очите му многократно.
  • Ако не, то вложените средства в най-добрият случай ще са изразходени напразно.

Независимо от размера на рекламния ви бюджет, с малко креативност и находчивост, положителният резултат ви е в кърпа вързан.

  • Винаги започвайте с това кой ще получава рекламния материал и от какво би имал нужда или какво би желал да получи
  • Преживяванията и емоциите са все по значими за потребителя. Подберете артикул, който да предизвика положителни такива.
  • Играйте на сигурно като залагате на доказани имена и марки
  • Не забраяйвате – рекламния материал е подарък и той трябва да бъде опакован като такъв.

Тенденция #1 – Преживявания, чувства и емоции

В днешно време, потребителите отдават все по-голямо значение на НЕматериалното като емоции и преживявания. Това може би не звучи като позитивна тенденция за рекламните материали, но нека го погледнем през друга призма. Рекламните сувенири могат да бъдет носителя или искрата, която да предизвика позитивна емоция и.

Носталгия

Тя е “средство” нашето съзнание да се справя с все по-напрегнатото ежедневие и стрес. Чрез нея, нашият мозък се отива да отдъхне от настоящето като се пренася към красиви спомени по отминали времена.

Интересен факт около носталгията е, че хората често изкривяват своите спомени правейки ги по-розови, от колкото в действителност са били. Причината е, че в съзнанието ни остават не толкова детайлите около изминали събития, а положителното емоцилано състояние.

Тоест в край на сметка се оказва, че носталгията ни носи позитивни емоции.

Една сравнително популярна българска food блогърка наскоро публикува снимка за кампания на Лидъл.

Именно тук се крие възможността, чрез рекламните материали да бъдат предизвикани положителни емоции у потребителите. Това със сигурност би допринесло за позитивната асоциация с вашия бранд.

Освен при рекламните артикули – носталгията може да бъде използвана и при участия на изложения. Тук сме дали пример с една позната от вече несъществуващите игрални зали конзола. Възможностите са много като дори можете с тебешир да нарисувате дама, на която да поканите вашите посетители да играят.

Опаковайте както опаковате подаръци за блкизък човек

Винаги, винаги, винаги подаряваме подаръците на близки та дори и на познати, като най-малко ги опаковаме в подаръчно пликче за 2 лв.

Подарък без опаковка, не е подарък.

“Тайната сила” на рекламните материали се крие именно във факта, че вие подарявате нещо на вашите клиенти и партньори. Именно този жест ги прави толкова силен маркетингов инструмент, който и днешния дигитален свят е все толкова актуален.

Дори най-евтиният артикул, който можете да откриете на пазара, ако е опакован подходящо, ще впечатли.

Без опаковка

С опаковка

Иначе казано, не е необходимо опаковката да бъде луксозна картонена кутия с панделка. Проявете креативност или се допитайте до нас за съвет. Без значение от бюджета, положителният ефект е гарантиран.

Тенденция #2 – Известните марки

Известните марки като Apple, Nike, Samsung и не само са определящи за пазара на рекламни материали в 2 основни посоки.

От една страна те оформят потребителското поведение и очаквания…

Всичко, което в днешно време купуваме, е повлияно от известните марки. Техен приоритет и основна цел е да създават продукти, които да ни се харесват и за които бихме извадили своите портфейли. Това е в същината на всеки бизнес и за постигането на тази цел, компанииите отделят колосални бюджети за развойна дейност и маркетинг. Нашият вкус до голяма степен е изграден именно от тези техни действия. Точно тук се крие и ключа. При подбора на рекламни артикули е изключително важно да се взаимстват най-успешните им продукти и да бъдат използвани за целите на нашите компании.

Една от ключовите тенденции в днешно време са технологичните смарт устройства. Смарт телевизори, смарт чаосвници, смарт колони, смарт това, смарт онова… Смарт до голяма степен означава безжично. Повечето технологични гигани започнаха да натискат в посока на премахване на различни входове на своите устройства. “Най-светъл” пример са Apple. С премахването на входа за слушалки на новите си смартфони, те буквално принудиха пазара да ускори възприемането на безжичните слушалки.

От друга страна, известните марки, влияят на пазара като стават все по-предпочитани от потребителите.

Хората все повече се доверяват и разчитат на постоянното качество, което марките предлагат и гарантират. Асоциирането на вашата компания с известен бранд би ви донесла само и единствено позитиви. Една от най-ключовите тенденции тази година е именно да се използват разпознаваеми марки при подбора на рекламните материали. Типичен пример са химикалките Senator. Една от най-разпознаваемите марки пишещи средства в световен мащаб.

Разбира се, известните марки не винаги са най-ефективни ценово, което обаче не бива да ви притеснява. Има множество изгряващи звезди на небосклона марки, които дават всичко от себе си, за да изградят своята репутация и име. Техните продукти са не по-малко качествени, тъй като в повечето случаи се произвеждат в същите фабрики, където и по-популярните. Един брилянтен пример са именно TH Clothes – да, като име не могат да се сравняват все още с adidas и nike, но качеството на продуктите им е впечатляващо.


За финал..

Излезте извън рамките на нормалното през 2018. Използвайте част или всички тенденции при избора на рекламни материали. Една голяма скоба е необходима тук. Както следването на актуалните тенденции може да бъде погледнато като мислене извън кутията, то и обратното също е вярно.

Бъдете смели, но и да бъдете съобразителни при избора на рекламни сувенири.

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка