Категории

Изберете подходящ цвят рекламни артикули

Рекламните артикули са тези, които ни представят пред нашите клиенти и партньори, ето защо е от изключителна голяма значимост да подберем правилните артикули и то не само по вид, но и по цвят.

Решихме, че е важно да Ви запознаем с психологията на цветовете преди да започнете с проектирането или дизайна на вашите артикули. Проучваните доказват, че без значение за какъв артикул става въпрос-то е важно да подберете правилните багри. Оказва се, че нюансите оказват влияние върху възприятието на клиентите и партньорите.

Според проучвания на рекламни специалисти, всеки цвят предизвиква  определени асоциации в хората.

Цветовете могат да изпълняват редица функции:

 • Описателна – цветовите характеристики на стоките.
 • Експресивна – създават впечатление и настроение
 • Изразяваща – цветовете са носител на значение
 • Изразяваща- цветовете се използват като носител на значение
 • Символизираща- носят различна символика
 • Свързваща – постига се композиционно единство на рекламите
 • Акцентираща – изразяват важни елементи от рекламното изображение

 

Искате ли да научите как да изберете най- точния цвят, за да увеличите продажбите си и да подсилите бранда си? Е, продължавайте да четете.

Рекламните експерти и изследователи доказват, че определени цветове влияят на потребителите на психологично ниво.

Любопитно : Проучване от 1959г доказва тясната връзка между цветовете и емоциите.

ПРОУЧВАНЕ :

През 1959г се провежда проучване върху Люшеровата хипотеза за тясната връзка между цветовете и емоциите. Изследвани са 1000 мъже и жени на различна възраст. В резултат на това е доказано, че предпочитанията към определен цвят зависят от редица фактори като възраст, социална принадлежност, физическо състояние и т.н. Така например в по-голямата си част младите хора на възраст до 25 години предпочитат червения цвят, докато хората в напреднала възраст — тъмните и приглушени цветове.

Забелязали ли сте как масово храните за бързо хранене са включилили в рекламите си червен и син цвят. И това никак не е случайно. Според проучванията тези цветове карат потребителите, в случая клиентите да ядат бързо и да си тръгват – а това е целта на самите компании.

От друга страна всички играчки за децата са в ярки и първични цветове, защото хлапетата реагират положително. Ярките цветове привличат вниманието им за разлика от по-приглушените цветове.

Има още десетки примери за това как реагират хората, в различна възраст на определен цвят.

Тук трябва да добавим, че при различните култури, отделните цветове създават различно усещане.

Докато в западните култури бялото е символ на чистота и ново начало, то в азиатските държави, бялото е символ на смърт. Жълтото от своя страна е свещено за азиатците, но в Гърция е символ на тъгата, докато във Франция на ревността. Най- лесно би ви било да разделяте държавите по климат- в тропическите страни реагират благоприятно на топли цветове, докато в северните страни – на по- хладните.

Ето защо е важно, когато подбирате артикули и техните цветове да обърнете внимание и към каква културна група ще бъдат поднесени.

Любопитно!Според проучванията цветовете променят дори усещането за тегло. Занимавайки се с доставка на артикули до нашите клиенти сме напълно наясно колко трудоемко може да бъде разнасянето на кашони до нашите клиенти.

Какво можем да направим, за да улесним своите колеги доставчици?

Извод, до който достига собственик на компания за товари  е, че когато боядиса кашоните в светъл нюанс, то чисто психологически те стават– „ по-леки кашони“.

Изумително, нали?

Друг трик в бизнеса, който използват производителите и търговците на храна е следния – боядисват кутиите в черно и автоматично поръчаната храна изглежда повече от обикновено, а всъщност няма промяна в грамажа.

Важно! Изследванията показват, че 80% от цвета се „поглъщат” от нервната система и 20 % от зрението.

Представяме Ви някои от основните цветове и тяхното значение. Може да използвате таблицата, при избора на цветове за вашите рекламни артикули.

 

Психологически код на цветовете
Чисто червено Възбуждащо, живо,избухливо, страстно, гръмко, огън, близост, опасност, Ерос
Тъмно червено Подсилващо, властно, подвижно, силно, кръв, сила, власт, любов
Жълто Стимулиращо, освежаващо, освобождаващо, облекчаващо, духовност, интуиция, контакност
Синьо Копнеещо, добродушно, приемащо небесен простор, яснота, тиха
Зелено  младост, енусиазъм, растеж и развитие, жизненост, здраве и общителност

 

Примерите и изследванията по-горе показват значимостта на цвета и важността му при избора на рекламни артикули. Не пренебрегвайте тези съвети, при всички случаи ще спечелите повече.
Нека разгледаме календарите, като хитът на сезон ноември- декември
 • Може да изберете червен цвят за календарите в случай, че бихте искали да сте по-предизвикателни и  да впечатлите своите клиенти и партньори с дързост.

 • Тъмночервеното е символ на сила и власт. Ако желаете да покажете като силни личности или компания с добро самочувствие – това е вашия цвят.

 • Жълтия цвят може да изберете ако бихте искали да се представите като контактни и интуитивни, и желаете да сте свежи и свободолюбиви.

 • Синьото е символ на доброто, яснотата. В случай, че искате да се представите като коректни партньори, с ясни цели- този цвят е подходящ за това.

3d paint roller blue color ground white

 • Зеленето– то се предпочита от еко настроение компании. Ако се занимавате с екология или обичате природата, дейността на компанията Ви е обвързана с природа- то това е вашия цвят със сигурност.

 

Разгледайте нашите календари ТУК! 

Източници:

Кафтанджиев, Христо. Образът на жените в рекламата. С., Princeps, 1998

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка