Категории

Цветна теория – пътят към перфектния дизайн

При измислянето на дизайна на тениска, избирането на цвят може да бъде най-сложната част. А не би трябвало.
 Запознайте се с теорията на цвета и как може да я използвате, за да изберете перфектния цвят и дизайн, така че да сте една крачка пред конкуренцията.
Избирането на цветна палитра за дизайн е един от най-затормозяващите неща; специалистите в бранша казват, че или имаш око за него, или не. И докато някои хора са природно надарени да подбират цветовете, така че да си подхождат, други могат да се научат ако следват няколко основни стъпки.
Независимо дали сте наясно или не, най-вероятно използвате цветната теория при вашите дизайни. Може би избирате оранжево и синьо, просто защото сте осъзнали, че те се съчетават добре. Необходими са обаче много повече знания и опит  в тази сфера.
Независимо дали се възприемате като майстор в избора на подходящи цветове, или не, препоръчваме ви да използвате  цветната теория, така че да направите следващия си дизайн на тениски най-добрият до сега.
Основни типове цветове и как да ги използвате за свое предимство

При дизайна на тениски, избирането на цвета може да се окаже най-измамната част. Не само, че трябва да изберете цвета на дизайна, но и на самата тениска.Естествено, трябва да сте сигурни, че дизайнът ще пасва перфектно на тениската.

Страхотен източник, който ви препоръчваме да проверите, то това е Adobe Color CC ( използвахме ги , за да направим изображенията по-долу). Изключителнот лесно е да изберете един базисен цвят и да видите всички комбинации, които биха били подходящи с него.
Предлагаме ви основната теория на цвета чрез  използване на  четирите основни типове цветове: едноцветна, аналогична, допълваща и триадна – научете кога е най-подходящо да ги използвате в дизайна на вашата фланелка.
Едноцветни
цветна теория

Какво представляват: Едноцветните споделят една и съща база цвят, но са различни по отношение на насищането и яркостта. Снимката ( по- горе) е добър пример за това. На тениската, по-горе, може също да видите един и същи цвят, но в различен нюанс на зеленото.

Кога да използвате : Тази цветна схема е добра, когато проектирате дизайн на тениска за хора, които биха искали да носят фланелка в  ежедневието си, но не биха желали облеклото им да предизвиква определен отзвук. Този избор е подходящ и за по- цветово наситено облекло, което би се омекотило от едноцветната тениска.

Съвети: Ако трябва да бъдем честни, простият и едноцветен дизайн работи всеки път. Тениските изглеждат изчистени, улесняват работата по дизайна, колкото и сложен да е той , и се носят отново и отново.

Винаги, когато имате съмнение за дизайна и избора на цвят- изберете едноцветния вариант.

Аналогови

Какво представляват:  Аналогични са групата цветове, които са съседни на колелото на цветовете. По-горе сме дали пример за цветовата палитра с нюансите на лилаво, червено, оранжево- всички в едно и също „тримесечие“ на колелото.

Кога да използвате: Ако едноцветните са твърде скучни за вас, но все пак не искате да прекалявате с цветовете, то това е един чудесен вариант за вас.

Съвети: Използването на този тип палитра е подходящо за даобавяне на малко цветност във вашия дизайн. Забележете как по-голямата част от тениска ( по-горе) има червени, лилави и розови сенки. Както и пръски оранжево, които допринасят за малко по-голяма живост на самия дизайн.

Допълващи цветове

рекламна тениска

 

 

Какво представляват: Допълващите цветове се намират отпротивоположната страна на цветното колело.Синьо, оранжево, жълто, лилаво, зелено и червено: открояват се един от друг, но ефектът е хубав и забележим. Няма „сблъсък“ на цветове.

Кога да използвате: Допълващите цветове са склонни да се открояват, ето защо е най-добре да ги използвате, когато искате да привлечете внимание. Това работи най-добре, когато вашето послание на тениската е силно и искате да се уверите, че възможно най-много хора ще го забележат.

Съвети: Ако желаете контрастта да е очевиден, то тогава ви препоръчваме отпечатване върху тениска 100% памук. Това ще направи цветовете на вашия дизайн още по-смели и дръзки.

Триадни

Какво представлява: Триадната схема използва три цвята, които се разпределят еднакво освен равноотстоящите точки на цветното колело. Контрастта не е като на допълващите цветове, схемата (по-горе ) показва контрастта доста добре. Ризата ( по-горе) започва с три триадни цвята- червено, синьо, жълто, след което е използвано лилаво, докато синьото и червеното се препокриват.

Кога да използваме: Триадната цветова схема е страхотна, когато искате да се забавлявате с вашия диапазон от цветове и естествено сте сигурни, че все още изглежда добре всичко комбинирано заедно. Смесването на много цветове може да даде грозен, претупан резултат, но ако имате предвид правилното съчетаване на цветовете, то няма да имате проблем.

Съвети: Добавянето на допълнителни цветове може да бъде много забавно, но всеки допълнителен цвят ще оскъпи вашата тениска. Ако искате да спестите малко пари, то тогава може да използвате цветна тениска. Тениската ( по-долу) е прекрасен пример.

Обърнете снимание, че във всички примери се използват цветна схема много близка до цвета на тениската. Съвпадение? Не мислим.

Трябва да признаем, че проектирането е по-скоро изкуство, отколкото наука. И въпреки, че ви дадохме нагледен пример как работят цветовете, ние смятаме, че правилата са направени, за да бъдат разрушавани. Така че, не се страхувайте да експериментирате!

Бъдете смели!

Ето и нашите тениски

 

Източник на снимки:

https://www.realthread.com

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка