Категории

Блог

Каква е разликата между химикалка и ролер?

Когато избираме пишещо средство, често се колебаем между химикалка и ролер.

И двата вида имат своите предимства и недостатъци, които е важно да вземем предвид, преди да направим своя избор.

Химикалките

Химикалката е най-често срещаният пишещ инструмент в днешно време и един от най-търсените и използвани рекламни материали . Тя е семпла, надеждна и в повечето случаи с много добра цена. Механизмът на химикалката е прост и надежден. В края на пълнителя е разположена малка сфера, която пропуска фиксирано количество мастило при завъртане. Мастилото при химикалките е на маслена основа, което го прави доста по-гъсто от това на ролерите.

Предимствата на химикалката:

 • Не засъхва, тоест удължава й се “живота”
 • Поради плътността си, мастилото не “пробива” хартията
 • По-добър контрол при писане
 • Добър рекламен материал на много добра цена

Недостатъците на химикалката:

 • По-груба следа при писане
 • По-малко елегантен вид на пишещото средство

За ролерите е трудно да се каже, че са толкова разпространени, но и те имат своя чар и почитатели.

Ролерите

Ролерът наподобява писалка и съчетава елегантността й, но на цена по-близка до тази на химикалката. Механизмът на ролера е подобен на този на химикалката. В края на пълнителя е разположена малка сфера, която пропуска контролирано количество мастило. Мастилото при ролерите е изцяло на водна основа, което го прави по-рядко и по-гладко.

Предимствата на ролера:

 • По-изтънчен цялостен вид на пишещото средство
 • По-тънка и елегантна следа при писане
 • По-меко и по-гладко писане

Недостатъци на ролера:

 • Пробиват по-тънка хартия и правят обратната страна на страницата почти неизползваема
 • Засъхват, заради водната основа на мастилата

Основната разлика между ролера и химикалката е в начина, по който мастилото се нанася върху хартията. При ролера мастилото се нанася чрез ролер, който се движи по повърхността на мастиленото резервоарче. При химикалката мастилото се нанася чрез топче, което се върти в мастиленото резервоарче.

Без значение, дали говорим за химикалки или ролери те много рядко биват изхвърляни. Сигурно и на вас ви се е случвало да запазите химикалка, която не пише, само защото вие е станала любима и ви харесва как изглежда. Огледайте се около вас, откривате ли такава химикалка?

Кое пишещо средство ще изберете, зависи изцяло от личните предпочитания и нужди. Ако търсите надежден и достъпен пишещ инструмент, химикалката е добър избор. Ако пък искате по-елегантен и гладък начин на писане, ролерът е по-добрият вариант.

Кратка история на химикалката

Историята на химикалката започва през 1888 г., когато американският изобретател Джон Джоузеф Лауд открива, че може да използва течно мастило за писане. Първата химикалка е била направена от алуминий и е била много скъпа. През 1910 г. Лауд патентова своята химикалка и тя започва да се произвежда в по-големи количества.

През 1924 г. американският изобретател Лари Бърнет изобретява нова химикалка, която използва по-евтино мастило. Тази химикалка става много популярна и довежда до масовата употреба на химикалки в цял свят.

През 1938 г. швейцарският изобретател Пол Карер изобретява нова химикалка, която използва мастило на маслена основа. Това мастило е по-устойчиво и не се изтрива лесно.

Днес химикалките са един от най-често използваните инструменти за писане в света. Те са достъпни, лесни за използване и могат да бъдат намерени в голямо разнообразие.

В България химикалките се появяват в началото на 20-ти век. Те бързо стават популярни сред ученици, студенти и офис работници.

Кратка история на ролера

Историята на ролера като пишещо средство започва през 1960 г., когато японският изобретател Юкио Мисима изобретява нова писалка, която използва мастило на водна основа. Тази писалка е била наречена “ролер” и се отличава с плавното си писане, което е по-скоро подобно на това на писалка, отколкото на това на химикалка.

През 1964 г. ролерът е представен на пазара в Япония и бързо набира популярност. През 1967 г. той е представен и в Европа и САЩ.

Днес ролерите са едно от най-популярните пишещи средства в света.

В България ролерите се появяват в началото на 1970-те години, като бързо добиват популярност.

Ролерите се предпочитат от много хора заради гладкото си писане, което е подобно на това на писалка. Те също така са по-лесни за почистване от химикалките.

 

Любопитна допълнителна информация:

Най-дългата химикалка в света е дълга 10,7 метра. Тя е направена от японската компания “Pilot Pen” през 2003 г.

Най-малката химикалка в света е дълга само 1,17 милиметра. Тя е направена от японската компания “Pentel” през 2002 г.

Най-бързото писане с химикалка е 120 думи в минута. То е постигнато от германеца Райнхард Шмидт през 2002 г.

Най-скъпата химикалка в света е “Montblanc Meisterstück The Patron of the Arts Great Writer”. Тя е направена от злато и диаманти и струва около 1,5 милиона долара.

 Разгледай нашите артикули

Изображения:

https://unsplash.com/

https://senator.com/

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка