Категории

Блог

Как да изберем външна батерия – Power Bank?

С външната батерия, смартфонът или таблетът ви няма да ви оставят ,заради паднала батерия,  в неподходящия момент… НИКОГА!… е може би не точно никога, но… такава е приказката… все пак не трябва да си забравяте устройството. От сравнително скоро те започнаха да се популяризират поради изключителното им удобство и сигурност.

Преди да Ви дадем съвети, как точно да изберете най- подходящата за Вас power-bank батерия прочетете разяснения какво точно представлява устройството и откъде идва.

Най- простичко казано Power Bank е външен акумулатор/ универсална батерия – това е масив от захранващи елементи (батерии), опаковани в корпус с ниверсален конектор (напр. USB конектор).

Външната батерия е аксесоар, който напоследък стана неделима част от всеки пътешественик.

Батериите се различават по вид, размери и цвят. От малки външни батерии, които може да носите и в джоба си, до огромни батерии, наподобяващи книги, с които може да заредите няколко устройства наведнъж.

Power Bank-a се зарежда предварително чрез USB кабел или директно към елетрорапределителната мрежа. След като батерията е заредена- чувствайте се напълно свободни да я използвате за зареждане на почти всяко едно електронно устройство, което притежавате.

Преди да решите каква точно батерия би ви послужила, то трябва да сте наясно с няколко фактора, които са от голяма значимост, за да не останете разочаровани с новата си покупка.

Количество на заряда

Вънпните зарядни разполагат с капацитет, който при тях се измерва в милиампер часове.

Външните батерии за мобилни устройства, които можете да откриете при нас са с различен капацитет като следващите няколко реда ще се опитам да разясня какво стои зад цифрите, които – 1400,1800 ,2200, 2800, 3000 mAh и колко дълго може да бъде използвано устройството mAh (милиампер-час) е единица за електрически заряд, често използвана за измерител на капацитета на батерии и акумулатори и възможността им да отдават електрическа енергия за определен период от време.

С други думи, mAh е индикатор за това колко ток може да съхранява една преносима батерия. Нека обаче се измъкнем от техническите спецификации и разгледаме един пример: батерията на iPhone 4 изисква около 1400 mAh, тоест всички разновидности на power bank позволяват вашият смартфон да бъде зареден напълно преди самата батерия да изисква зареждане от своя страна. Обикновено този процес отнема около 3 часа, поради т.нар trickle charging (капещо зареждане в буквален превод), което се активира след като устройството достигне 80% от своя заряд. Тоест в първите 2 часа можете да го заредите до 80%, след което пълното зареждане може да отнеме от 1 до 2 допълнителни часа.

В описанието на този тип продукти ще откриете характеристиката или още като брой възможни зареждания, което стандартно е около 500. Тоест можете 500 пъти напълно да заредите своето умно устройство с тези преносими батерии.

Напрежение

Важен фактор при изборът на Power bank е и токът, който доставят USB портовете. Колкото портът доставя повече ток (измерва се в ампери), толкова вашето умно устройство ще се зареди по-бързо. ( това не важи в случай, че зареждате таблета или телефона си в покой).

Ако желаете докато зареждате устройството си и да го позлвате, то тогава изберете батерия, която доставя напрежение поне 1A ( ампер).

Брой портове

Имате на предвид, че колкото повече са на брой, толкова повече устройства може да зареждате едновременно. Естествено с увеличаването на  броя портове то и цената се покачва.

Екстри

По подобие на всяко устройство, то и батериите имат допълнителни екстри. Някой от тях притежават вградени фенерчета, които могат да ви бъдат от ползва по време на пътуване. Други имат специални индикатори показващи количеството оставащ заряд, така че да прецените колко още ще издържи външната ви батерия.

Полезни съвети за използване:

  • Не оставяйте външната батерия включена към умното устройство за по-дълго време от това, необходимо за пълното й зареждане.
  • Някои калъфи генерират допълнителна топлина при зареждане на батерията, което може да окаже негативно влияние върху нея.
  • Ако усетите, че устройството се загрява повече от нормалното, свалете калъфа при зареждане.

Надявам се, че с тази кратка и сбита информация сме успели да  хвърлим светлина върху външните батерии, техните основни характеристики и начини на използване.

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка