Категории

Блог

Какво е CMYK?

CMYK е най-широко използвания цветови модел в модерния офсетов и дигитален печат. Произнася се ЦМИК и често можете да го срещнете и с термина пълноцветен печат. Името е абривиатура от четирите основни цвята, които съставляват този цветови модел – Cyan(Циан), Magenta(Магента), Yellow(Жълто) и Black(Черно). 
Комбинацията от тези 4 цвята върху хартиен носител може да възпроизведе почти 70% от видимите за човешкото око цветове.


В следващите редове ще се опитаме да разясним на разбираем език няколко основни въпроса:

  • Къде се използва
  • защо точно тази комбинация от цветове (CMYK)
  • как се миксират цветовете
  • Разликата между CMYK и RGB (защо е трудно да се отпечати изображението, което виждаме на екран)

Къде се използва

Кактво вече споменахме, CMYK е цветови модел, който се използва при офсетовия и дигитален печат. Иначе казано, при изработката на всякакви печатни материали и консумативи.

Защо точно тази комбинация от цветове (CMYK)

Защо 4 и защо точно тези 4 цвята съставляват CMYK. Отговорът е изключително логичен. При производството на печатни материали, освен качеството, цената е определящ фактор. С помоща на тази комбинация може да се постигне баланс между максимално широк спектър цветове и най-ниски разходи за производство.

Как се миксират цветовете

Вече установихме, че с помоща на четирите основни цвята в CMYK модела, могат да бъдат постигнати до 70% от видимите за човешкото око цветове. Най-вероятно си мислите, че цветовете буквално се миксират, както художник смесва различните бои. Истината е малко по-различна.
Миксирането се състои в отпечатването на много малки точици една до друга. Всяка една от точиците е в съответния цвят – Циан, Магента, Жълто или Черно. Накратко – машината не смесва самите цветове, а печата всеки цвят според предварително зададен размер и честота. Крайният резултат е конкретен цвят.

Разликата между CMYK и RGB

Защо е толкова трудно да се пресъздадът цветовете, които виждаме на екран върху хартия? С този въпрос често се сблъскват дизайнери, клиенти и тепърва навлизащи в печатната индустрия. Отговорът на този въпрос се крие в разликата между CMYK и RGB.


Вече уточнихме, че CMYK е цветови модел – съвкупност от 4 цвята (Cyan, Magenta, Yellow, Black) и се използва при изработката на печатни материали. Чрез използването на различни съотношение от тези 4 основни цвята, могат да бъдат постигнати до 70% от видимите за човешкото око цветове.


RGB също е цветови модел, при който с комбинирането в различни съотношения на 3 основни цвята – червено, зелено и синьо (Red, Green, Blue – RGB) се постигат голяма част от видимите цветове. 
За разлика от CMYK, RGB се използва за възпроизвеждането на цветове върху вашия монитор. Иначе казано – CMYK се изполва при производството на печатни материали, докато RGB при изготвянето на уебсайтове, онлайн документи, уеб графика и др.


Най-често проблемите идват от факта, че макар да има покритие в цветовете, които и двата модела могат да възпроизведат, CMYK е с малко по-ограничен спектрум. Тоест има цветове, които виждате на екран, но не могат да бъдат възпроизведени върху печатните материали.

Черната фигура огражда цветовете, които могат да бъдат постигнати при цветовия модел CMYK. Бялата обозначава тези, които са постижими с RGB.

Интересен факт

Миксирането в равни пропорции на 2 отделни цвята в RGB модела, възпроизвеждат съставните цветове на CMYK

  • Зелено и Синьо – Циан
  • Червено и Синьо – Магента
  • Червено и Зелено – Жълто
  • Черният цвят се добавя отделно, тъй като не е производен от 3те основни цвята на RGB. При комбинирането им крайният резултат е тъмно кафяо, но не и черно.

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка