Категории

Блог

История на тениската

В следващите редове ще откриете кратка ретроспекция на навлизането на тениската в нашето ежедневие – от използването й като бельо до скъп моден аксесоар.

В началото…                                                                                                                        

През 19ти век тениската е била първоначално част от бельото (нещо като гащеризон), след което горната част на този гащеризон се обособява
и така се появява първата разновидност на тениската – достатъчно дълга, за да се пъхне под колана.

pictorial_5969_f_close
В края на 19-ти век и началото на 20-ти век, тениската става популярна, когато военно-морските сили на САЩ въвеждат бяла памучна дреха, с къс ръкав и без копчета.
Предназначението й е било да се носи под униформата от всеки служещ. Голяма част от моряците, пехотинците и подводничарите започват да работят само по памучната си тениска,
първо заради температурите, при които се налага да оперират и второ, за да не си замърсят горната част от униформата.
В последствие през периода на Втората световна война, започва да става обичайно ветераните да носят само униформени панталони и тениска.

Средата на 20-ти век

През 50-те години на 20-ти век тениската официално се затвърждава като модерна и самостоятелна връхна дреха, след знаменитият филм с участието на Марлон Брандо – Трамвай “Желание”

marolonbrando
С развитието на технологиите и навлизането на ситопечата през 60-те години, тениските, освен моден артикул, се превръщат и в носител на социални възгледи и политически страсти.
Различни слогани и изображения били отпечатвани върху тениските като първите, монетаризирани са брандираните тениски на музикалните групи
и по-специално рок бандите през 60-те и 70-те. Те първи започнали да продават тениски със слогани и изображения на своите концерти.
В днешно време Тениските са неразделна част от ежедневието на модерното общество.
Те са едни от най-използваните дрехи, било то като моден аксесоар, за спортни дейности, рекламни кампании, политически кампании, благотворителни и куп други мероприятия.

Wimbledon Lacoste Austin
Според някои източници броят на продадени тениски за година в световен мащаб достига 2 милиарда , което само по себе си говори за популярността на този артикул.
Ако тази публикация ви допада и смятате, че е информативна, помогнете тя да достигне до повече потребители.

Харесайте и споделете! 🙂

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка