Категории

Блог

Какво е тампонен печат

Тампонният печат е разновидност, широко използван върху рекламни материали; химикалки, запалки, ключодържатели, така и върху промишлени детайли.

Продуктите, които са отпечатани по този метод са навсякъде около нас и повечето хора дори не подозират неговото съществуване: клавиатурите и компютърните мишки, мобилни телефони, в електрониката и естествено при промоционалните и рекламни сувенири.

Трите най-важни неща за тампонния печат

В следващите редове ще ви запознаем с основните елементи, които е добре всеки да познава. Не е сложно и не се изискват никакви технически познания, за да се запознаете с него!

1. Машината за тампонен печат

В зависимост от модела може да бъде едноцветна, двуцветна и т.н., има различни системи на намастиляване на клишето, както и на закрепване на изделието, което ще се отпечатва.

2. Клишето

Представлява фотополимерна пластина върху която се експонира образа (логото), което желаем да бъде отпечатано. Изработката на клише е еднократно (има максимален брой на тиражните удари, определени от производителя на пластината).

3. Тампонът

От него идва и името на този метод за брандиране!

Това е инструмент, изработен от силикон с различна твърдост и форма – определящ големината на печатаемата площ и вида на отпечатвания детайл.

Неговото предназначение е да пренесе изображението от клишето върху продукта, който се отпечатва!

 

Самият процес не е сложен

– намастилява се предварително изработеното клише
– образът се пренася чрез тампона върху детайла, който ще отпечатваме и това се повтаря на всеки следващ детайл.
Звучи лесно, но отличните резултати идват от правилното подбиране на всички компоненти, участващи в процеса, като най- важният, който не споменахме по-горе, е човекът зад машината.
Различните материали, от които са изработени рекламните материали, изискват индивидуален подход при подбора на мастила, тампон и начин на изработка на клише, за да се постигне качествен и устойчив на механични въздействия отпечатък. Този вид печат може да се прилага върху изделия от различни видове пластмаси, метал, стъкло, като при някои от по-трудните материи се налага да се използват двукомпонентни мастила.


При тампонния печат се постигат отлични резултати при отпечатване на изображения с дребни детайли; върху плоски, обли и неправилни по форма изделия.

 

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка