Категории

Блог

Какво е тампонен печат

Тампонният печат е разновидност, широко използван върху рекламни материали; химикалки, запалки, ключодържатели, така и върху промишлени детайли.

Продуктите, които са отпечатани по този метод са навсякъде около нас и повечето хора дори не подозират неговото съществуване: клавиатурите и компютърните мишки, мобилни телефони, в електрониката и естествено при промоционалните и рекламни сувенири.

Трите най-важни неща за тампонния печат

В следващите редове ще ви запознаем с основните елементи, които е добре всеки да познава. Не е сложно и не се изискват никакви технически познания, за да се запознаете с него!

1. Машината за тампонен печат

В зависимост от модела може да бъде едноцветна, двуцветна и т.н., има различни системи на намастиляване на клишето, както и на закрепване на изделието, което ще се отпечатва.

2. Клишето

Представлява фотополимерна пластина върху която се експонира образа (логото), което желаем да бъде отпечатано. Изработката на клише е еднократно (има максимален брой на тиражните удари, определени от производителя на пластината).

3. Тампонът

От него идва и името на този метод за брандиране! Това е инструмент, изработен от силикон с различна твърдост и форма – определящ големината на печатаемата площ и вида на отпечатвания детайл. Неговото предназначение е да пренесе изображението от клишето върху продукта, който се отпечатва!

Самият процес не е сложен
  • намастилява се предварително изработеното клише
  • образът се пренася чрез тампона върху детайла, който ще отпечатваме и това се повтаря на всеки следващ детайл.

Звучи лесно, но отличните резултати идват от правилното подбиране на всички компоненти, участващи в процеса, като най- важният, който не споменахме по-горе, е човекът зад машината.

Различните материали, от които са изработени рекламните материали, изискват индивидуален подход при подбора на мастила, тампон и начин на изработка на клише, за да се постигне качествен и устойчив на механични въздействия отпечатък. Този вид печат може да се прилага върху изделия от различни видове пластмаси, метал, стъкло, като при някои от по-трудните материи се налага да се използват двукомпонентни мастила.

Предимства

Едно от основните предимства на тампонния печат е неговата универсалност. Тази техника може да се използва за печат върху множество материали, включително пластмаса, метал, стъкло, керамика и дори дърво. Освен това, тампонният печат е особено подходящ за малки предмети със сложни форми, като играчки, часовници, електронни компоненти и много други.

Второ, тампонният печат позволява висока степен на детайлност и точност в изображенията, което го прави идеален за лога, текстове и деликатни графики. Също така, процесът е относително бърз и ефективен, което е важно при масово производство.

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка