Категории

Разликата между бизнес подаръци и рекламни материали

Бизнес подаръците и рекламните материали са ефективни маркетингови инструменти, подходящи за компании от всеки калибър и индустрия. Действието да дадеш/подариш е в основата на двата подхода, което ги прави едни от най-успешните методи за изграждане на силни и продължителни взаимоотношение с клиенти, партньори и служители. Разчитайки само на него, обаче, не винаги е най-правилната стратегия.

Двата термина – бизнес подаръци и рекламни материали, често се използват като взаимозаменяеми, но в действителност, те не са. Това са два различни подхода, които имат различни особености и фокус. В следващите редове ще се опитаме да ви запознаем с разликите, да предложим насоки и съвети за успешното им прилагане

 

Бизнес подаръци

Какво е бизнес подарък?

Това е артикул или комплект от артикули, който се подарявя в израз на благодарност или признателност на тесен кръг от личности, които взаимодействат с даден бизнес. Освен артикули, за целта могат да се използват и преживявания като екскурзии, почивки и др.

Едно от най-погрешните схващания, които все още “върлуват” е, че бизнес подаръците са само за големи компании със сериозни бюджети. Истината не може да бъде по-далеч от това твърдение. В повечето случаи бизнес подаръците се свързат с артикули по-висока възприета стойност от получателя (иначе казано по-скъпи). Макар вярна до голяма степен, тази “закономерност” може да бъде заобиколена. Възприетата стойност не винаги е равна на реалната стойност (сума) на даден подарък, тъй като тя е строго индивидуално понятие. Иначе казано, колкото по-добре познавате потенциалните получатели, толкова по-голяма е шанса да откриете подарък с висока въпзриета стойност и ниска реална. От друга страна, малките компании също могат да се възползват от бизнес подаръците, дори тяхната реална и възприета стойност, наистина да са високи. При този маркетингов подход, целта не е да достигнете до максимално широка аудитория, а точно обратното. 

Кога се използват бизнес подаръците?

Основната им цел е да изразят благодарност и признателност към тесен кръг от партньори, клиенти и служители. Бизнес подаръците са безценен инструмент за изграждане и заздравяване на взаимоотношения с конкретни лица, взаимодействащи с дадена компания. Най-често това са лоялни клиенти, ключови бизнес партньори и открояващи се служители. Поводите за подаряване могат да бъдат разнообразни, но в повечето случаи се свеждат до рожден ден, сключване на сделка, коледни празници, край на месец и др.

Какви бизнес подаръци да изберете?

Прецизният подбор е от ключово значение за успешното им използване. Преди да се спрете на конкретен артикул, трябва да изградите профил на получателя. Някои моменти, които си струва да съобразите са: демографска информация, интереси, индустрия и хоби. Разбира се, можете да добавите или премахнете характеристики, но колкото по-пълен профил успеете да изградите на получателя, толкова по-добре.

Ключов момент при подготовката на бизнес подаръци е опаковката. В край на сметка това е подарък, той трябва да бъде подобаващо опакован. При дизайнът и производството на опаковката, единственото ограничение, което съществува е въображението и креативноста на дизайн екипа. 

 

Рекламни материали

Какво е рекламен материал?

Това са всички артикули и сувенири, които имат за цел да промотират компания, услуга или продукт. В това число влизат печатни материали, рекламни сувенири, награди, офис консумативи и всичко останало, което може да бъде брандирано с фирмено лого или послание.

Кога се използват рекламните материали?

За разлика от бизнес подаръците, рекламните материали имат за цел да достигнат до максимално широка аудитория. Най-често приложение намират при участие на изложения, локални и международни събития, спонсорство, организиране на мероприятия, томболи и прочие. Освен от бизнеса, често до рекламните материали прибягват и благотворителни организации и такива с нестопанска цел. Брандираните рекламни материали са ефективен метод за популяризирането на кауза, набиране на средства и подобряването разпознаваемостта на организацията.

Какви рекламни материали да изберете?

Подходът е напълно идентичен с този за избор на бизнес подаръци. Правилно изграденият профил на получателя гарантира максимална ефективност на кампанията по раздаване на рекламни материали и сувенири. Една от често допусканите грешки при подбора е да се спрете на артикули, които на вас ви харесват. 

Повече по темата, можете да прочетете в статията ни Нуждата от рекламни материали 2018

Бизнес подаръци и рекламни материали от Призма

 

Използвани снимки:

Снимка на бизнес подаръци –  Joanna Kosinska on Unsplash

Снимка на рекламни материали – Kelly Sikkema on Unsplash

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка