Категории

Безплатен подарък към всяка покупка – или как да засилим лоялността към нашия бранд

goliama

Не е задължително да сте маркетинг специалист за да знаете, всеки път щом потребителят получи нещо допълнително от това, което реално е очаквал и заплатил, той остава повече от удовлетворен. Възможността да повтори покупката си – се увеличава, а с нея и лоялността към дадения бранд. Именно поради тази причина все повече компании използват „безплатните подаръци“ като инструмент за постигането на своите маркетингови цели.

Каква е идеята?

Този тип промоция се използва най-често при продажба на различни продукти, но може да се приложи и при предоставяне на услуги. Идеята е, че при закупуването на всяка такава, потребителят получава „комплимент“ под формата на допълнителен артикул, за който не заплаща нищо. Този подарък може да е всякакъв, тук можете да развихрите въображението си: от лични принадлежности и аксесоари, до продукти за дома и кухнята, артикули, които биха ни били полезни в работа, или свободното време…изборът на артикул зависи основно от няколко фактора:

  • Цел на кампанията (популяризиране на бранда, сезонна промоция или друга)
  • Добра асоциация с главния продукт/услуга, който предлагаме
  • Рекламен бюджет (последно, но не по-важност място :))

Какви са ползите за компанията?

  • Този вид промоция не изисква голяма инвестиция. Разнообразието от рекламни артикули дава избор и решение за всеки рекламен бюджет. Подаръкът може да бъде стилна химикалка, запалка, торба за пазаруване или друг артикул, който струва по-малко от 1 лв.
  • По-изгодно е да добавите нещо допълнително към продукта, отколкото да намалите стандартната му цена. В съзнанието на потребителя израза „безплатен артикул“ понякога е с по-голяма тежест, от колкото думата „намаление“.
  • Тези допълнителни продукти имат още по-голяма „тежест“, ако са брандирани с вашето лого. То ще бъде виждано многократно не само от потребителя, получил подаръка, но и от много други хора. Да разгледаме следния актуален пример: с комплект плажна козметика, всеки потребител получава безплатно плажна брандирана топка, фризби или защо не хавлия. Представете си в разгара на лятото, до колко много хора ще стигне вашето рекламно послание.
  • Идеално решение за промотиране на нов продукт. Много от потребителите трудно се доверяват на новите продукти на пазара. Какво би ги накарало да са по-решителни? Понякога самите безплатни подаръци привличат клиентите повече от основните продукти, които купуват. Нека поясним с пример: марка за продукти за коса, пуска на пазара нови такива, като всеки, който си закупи комплект от шампоан и балсам, получава красив дамски несесер. Много от дамите, толкова биха харесали подаръка, че решават да закупят продуктите само и само да получат безплатно несесера. И разбира се, ако харесат новите продукти, те биха повторили своята покупка- със или без „free gift“.
  • Най-добрата реклама остава тази „от уста, на уста“. Останали доволни от този комплимент-изненада, хората ще споделят със свои приятели/познати, които също ще искат да се възползват от тази промоция 🙂

businessman-sitting-on-a-graph_23-2147506714

Какви са ползите за клиента?

  • 2 = 1 ! Грубо казано, заплащаме за задоволяване на 1 нужда, но задоволяваме 2 такива. Тук от особено значение е безплатния подарък да бъде добре подбран и кореспондира идеално с основния продукт. Съгласете се, че ще изглежда глупаво да си купите паста за зъби и получите безплатно ностни кърпички. Нещата ще стоят различно ако двата продукта са взаимносвързани. Например: със закупуването на опаковка витамини, получите безплатно брандирана кутия за лекарства. Така хем, че използвате продуктите за своето здраве, хем ще бъдат винаги прилежно разпределени по дни, удобни за носене и съхранение.
  • Кой не обича изненадите или подаръците? 🙂 Те винаги ни карат да се чувстваме по-специални. С безплатните подаръци моментът на покупка носи по-голямо удовлетворение и емоцията е още по-приятна.

momiche

За кой тип бизнес е подходящ този тип промоция?

Този вид маркетинг инструмент е универсален! В България може би той е най-разпространен сред козметичните продукти и различни печатни издания, но ако почерпим опит от останалите държави, ще видим, че той е приложим за компании от разнороден бранш. Това могат да са както големи, утвърдени компании, така и по-малки такива, за които създаването на лоялни клиенти е приоритет. Тази промоция е толкова успешна, че в много онлайн магазини има отделна секция „Продукти с безплатен подарък“. Имайте предвид, че реалната „стойност“ на комплимента-подарък, не е неговата себестойност. Скъпият и видимо голям подарък, не винаги е гаранция за успешна кампания. Златно правило при стартирането на такава, е съчетанието на креативизъм с правилно кореспондиране между продуктите (стандартния и този – подарък).

За това можете да се доверите на мнението на специалисти. А ако искате да изберете някой от богатата ни гама артикули, екипът на „Призма“ с радост би приел предизвикателството да избере перфектния „безплатен подарък“ 🙂

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка