Категории

Прилики и разлики между памук и полиестер

Памукът и полиестерът са две от най-популярните текстилни материи. И двете имат своите предимства и недостатъци, които ги правят подходящи за различни при

Основни прилики между памук и полиестер

 • И двете материи се боядисват лесно и могат да се произвеждат в широка гама от цветове.
 • И двете материи издържат на често пране и са подходящи за ежедневна употреба.
 • И двете материи са лесно достъпни за широк кръг от хора.

Основни разлики между памук и полиестер

 • Памукът е естествена материя произвеждаща се от растителни влакна, докато полиестерът е изкуствена и се произвежда от нефтени продукти.
 • Памукът е дишаща материя, полиестерът не е.
 • Памукът абсорбира влагата и е удобен за носене в горещините, докато полиестерът не абсорбира влагата и е подходящ в студено време.
 • Памукът се мачка лесно и изисква редовно гладене, а при полиестерът не е така, често не е необходимо гладене.
 • Памукът се свива при пране, докато полиестерът не.

Сравнение по ключови критерии

Критерий

Памук

Полиестер

Дишаща материя

Да

Не

Издръжливост

Добра

Много добра

Цена

Достъпна

Достъпна

Поддръжка

Лесна

Лесна

Приложения

Тениски, шапки, торби

Чанти, раници, връзки за бадж и др.

Кратка история на памука и полиестера

Памукът се произвежда от влакната на памуковите растения, които са многогодишни храсти, виреещи в тропически и субтропически региони по целия свят. От праисторически времена памукът се използва като плат. Най-ранните памучни тъкани, които са известни на човечеството, са датирани от 5000 г. пр. Хр. и са открити в Мексико и долината на Инд. Памукът става все по-популярен в Европа през Средновековието. В началото са го внасяли от Азия, но през 17-ти век започва да се отглежда и в Европа.

Полиестерът е изкуствена текстилна материя, която се произвежда от петролни продукти. Изобретен е през 1941 г. от британски химици в лабораторията на компанията “ICI”. Първоначално се използва главно за военни цели, но през 1950 година започва да се използва и за направата на дрехи и други текстилни продукти и бързо се превръща в една от най-популярните текстилни материи в света.

Какво въздействие оказва производството на двете материи върху околната среда?

Производство на памук:

Основните ресурси при производството на памук са вода, пестициди и химикали. За отглеждането на 1 килограм памук се изисква около 1000 литра вода и много пестициди, които от своя страна замърсяват почвата, водата и въздуха. А самото производство на памука изисква използването на различни видове химикали.

Производство на полиестер:

За производството на полиестера е необходима много енергия, за 1 килограм полиестер се изисква около 60 киловатчаса енергия, а това от своя страна води до замърсяване на въздуха с фини прахови частици и до замърсяване на водата с химически отпадъци от самия производствен процес.

И кое производство е по-екологично?

И двете имат отрицателно въздействие върху околната среда. Въпреки това, производството на полиестер изисква повече енергия, води до повече замърсяване и при него се използват петролни продукти, което неминуемо оказва по-голямо негативно влияние върху околната среда.

Приложение

И двете материи се използват широко за направата на дрехи и бельо. Интересен факт за памука, е че в миналото с него се е произвеждала хартия. А в днешно време от полиестера се произвежда спортно облекло, матраци, килими и много други.

Рекламни материали и сувенири от памук и полиестер

И двете материи имат широко приложение в производството на рекламни материали и сувенири.

Памучни рекламни материали, като тениски, шапки, шалове, торби и др. могат да бъдат чудесен начин за популяризиране на вашата марка или за събитие сред хора, които се занимават със спорт или туризъм.

Рекламните материали от полиестер са издръжливи и лесни за поддръжка. Полиестерните чанти и раници също могат да бъдат чудесен вариант за популяризиране на вашата марка сред хора, които са активни и се нуждаят от практични и здрави продукти.

Съвети при избора на текстилна материя за рекламни материали и сувенири:

При избора на текстилна материя за рекламни материали и сувенири е важно да вземете предвид целевата си група и нуждите от продукта. Памукът винаги е добър избор, широко приложим е и в повечето случаи е по-предпочитан от полиестера, защото е естествен материал. Полиестерът пък е предпочитан от хора, които са активни в своето ежедневие и се нуждаят от практични и здрави продукти, които не се мачкат, устойчиви са на износване и лесно се почистват.

 • Помислете за бюджета си.Памукът е по-скъп от полиестера.
 • Помислете за устойчивостта.Памукът може да бъде рециклиран и компостиран. Полиестерът може само да бъде рециклиран.
 • Помислете за екологичните въздействия.Производството на полиестер има много по-негативно въздействие върху околната среда, отколкото производството на памук, особено ако говорим за производство на органичен памук, при който не се използват пестициди и торове.

Изберете от най-добрите текстилни материи за вашите рекламни материали при нас

Като водеща рекламна агенция, ние разбираме, че изборът на текстилна материя за вашите рекламни материали е от съществено значение. Затова ви предлагаме широка гама от висококачествени материи, от които можете да избирате.

Предлагаме три вида памук:

 • Рециклиран памук: Екологичният избор. Изработен е от преработени материали, което го прави устойчив.
 • Органичен памук: Безопастният избор. При неговото отглеждане не се използват пестициди и торове, което го прави и здравословен избор.
 • Стандартен памук: Използвани са традиционни методи на отглеждане и производство.

И два вида полиестер:

 • Стандартен полиестер: Който се изработва от петролни продукти.
 • Рециклиран полиестер (RPET): За създаването му са използвани преработени PET бутилки, което го прави устойчив и екологичен избор.

Ние сме насреща и сме готови да ви помогнем в избора на подходяща текстилна материя, за да създадем заедно ефективни и запомнящи се рекламни материали за вас.

Рекламни материали от памук

Рекламни материали от полиестер

 

РАЗГЛЕДАЙТЕ ОЩЕ ПРОДУКТИ ТУК 

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка