Категории

Корпоративната идентичност и ролята на рекламните материали

Създаването и развитието на собствена компания е немислимо без изграждането на самоличност на компанията, а по този начин тя може да бъде отличена от останалите  бизнеси в бранша. С други думи – изграждането на корпоративна идентичност е сред най-важните елементи на бизнеса.

Предвид важността на този бизнес аспект, в следващите редове сме подбрали ключови характеристики на корпоративната идентичност. Разказваме за нейното важно значение, ползи за бизнеса и не на последно място – ролята на рекламните материали в процеса по изграждането на корпоративна идентичност. 

Какво е корпоративна идентичност?

Корпоративната идентичност не включва просто логото на марката, тя представлява  комплексен набор от визуални елементи, прилагане на различни маркетингови инструменти и подбор на рекламни материали. Както става ясно, корпоративната идентичност включва широк набор от уникални за марката елементи, като например: 

 • уеб сайт и поведение в социалните мрежи; 
 • опаковките, използвани за опаковането на предлаганите от марката продукти; 
 • брандираните фирмени сгради, интериор и мебели; 
 • работни униформи и фирмени идентификационни карти;
 • рекламните материали и бизнес подаръци, които избира фирмата.

Корпоративната идентичност оказва особено силно влияние с набора от използването на различни визуални елементи. Не бива да се пренебрегват обаче и други важни моменти от фирменото представяне като използване на ключови думи в представянето на официални становища, публични и медийни изяви, поведение на служителите и други. Всички те заедно целят трайното укрепване на фирмената марка и нейните продукти и услуги в съзнанието на потребителите. 

Кои са основните елементи на корпоративната идентичност?

Няколко са основните елементи на корпоративната идентичност, които е важно да споменем: 

 • името на компанията – един от най-важните елементи при изграждането на фирмена идентичност е името, то съпътства всички фирмени дейности от началото до края ѝ; 
 • цветовете на компанията – всяка компания има свой набор от цветове, които изразяват в най-пълна степен нейната идентичност; 
 • лого на компанията – то е ключов елемент, свързан с изграждането на корпоративната идентичност;  
 • уникален дизайн – съвместно с цветовете, дизайнът следва да подчертава фирмената  уникалност; 
 • екип от професионалисти, който работи за изграждането на фирмена идентичност. 

Каква е ползата от изграждането и поддържането на корпоративна идентичност?

Редица са ползите за компаниите, които успяват да изградят и да запазят своята корпоративна идентичност сред клиенти и партньори. Нека видим кои са ключовите сред тях:

 • Уникалност и конкурентно предимство

Днес пазарът е наситен с твърде много малки и големи фирми, всяка от които се стреми към достигането до нови клиенти и печалби. Корпоративната идентичност е тази, благодарение на която ще изпъкнете над останалите и ще спечелите конкурентно предимство. Истината е, че са нужни много усилия и време за успешното изграждане и поддържане на корпоративна индивидуалност, но пък резултатите са положителни и дълготрайни.

 • По-добро пазарно присъствие

Проучванията за нагласите на потребителите при пазаруването са категорични – потребителите предпочитат да пазаруват от марки, които са им достатъчно добре познати. Хората се възползват от услугите и купуват продуктите на известни марки, именно защото даденият бранд е успял да утвърди своето име на пазара.

 •  Високо ниво на доверие от страна на клиентите

Професионално изработеното лого, което в най-пълна степен изразява фирмената мисия и визия, е в състояние да повиши доверието на клиента към вашите продукти и услуги. Когато представянето ви е достатъчно атрактивно и иновативно, клиентите ще проявят по-засилен интерес към вашия бранд и неговите продукти и/или услуги.

 • Лоялност на потребителите към бранда 

Следването на нужната последователност в дизайна на компанията работи в посока изграждане на корпоративна идентичност, отразява и подкрепя целите и мисията на компанията. Точно от това имат нужда клиентите, за да изградят силна връзка с вашия продукт и да останат лоялни към вашата марка задълго.

Примери за добра корпоративна идентичност

Когато говорим за корпоративна идентичност, добре би било да посочим за пример и някои световни марки, които са изключително добре разпознаваеми сред потребителите: 

 • Apple – ябълката, на която се възхищава целият свят 

Брандът на Apple постига успеха си, благодарение на силната емоционална връзка, която успява да осъществи със своите потребители. Слоганът, на който компанията залага при всяка една от рекламите си, е „Нашите продукти ви правят специални“. Apple акцентира не толкова върху самите продукти на марката, а върху удоволствието от употребата им. Качества като креативност, вдъхновение и уникалност са успешно представени в корпоративната идентичност на компанията.

 • Animal Planet –  игривото слонче, което символизира света на животните

Игривото слонче, което стана част от корпоративния стил на телевизионната програма от 2018 година, символизира глобалната идентичност на марката – „Ние сме тук, за да забавляваме, изумяваме, приближаваме хората до животните и природата и съхраняваме радостта от детството“. Слончето е отличен пример за съотношение между стил и цвят – синьото е планетата Земя, а игривото слонче придава чувство на неформалност и приятелско настроение.

 • Coca-Cola – любимата напитка на поколения потребители по целия свят

Coca-Cola е типичен пример за последователност в дизайна по отношение изграждането и поддържането на корпоративна идентичност. 135 години след създаването на марката, Coca-Cola продължава да залагала на емблематичния си шрифт и цветове – яркочервен и снежнобял. Широко разпознаваема в световен мащаб Coca-Cola се нарежда сред най-добрите примери за корпоративна идентичност.

Ролята на рекламните материали и сувенири при изграждането на корпоративна идентичност

Днес компаниите залагат на различни рекламни артикули, които предоставят възможност за оригинално брандиране и разпространение под формата на подаръци за клиента и/или луксозни бизнес подаръци. Промо продуктите са изключително ефективен и професионален подход, с който да напомните на клиентите за себе си и вашите продукти. С правилните рекламни сувенири това се случва по оригинален и ненатрапчив начин. Практичният рекламен подарък винаги ще бъде пред очите на ползвателя ви, което работи в два важни аспекта: 

 • значително увеличаване лоялността на клиентите и партньорите към вашия бранд;
 • повишаването на доверието в услугите и продуктите на компанията. 

Подборът на правилните рекламни материали има директен ефект върху изграждането и поддържането на корпоративната идентичност на вашата компания в дългосрочен план. 

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка