Категории

История на тефтерите

Тефтерът има стара история, свързана с големи личности и събития. В миналото са били неизменна част от арсенала на деловите господа и дами, традиция съхранена и до днес. Първите “тетрадки в компактен размер” са се появили през 15 век. По онова време те са се правили предимно ръчно, в домашна обстановка, и се използвали от всякакви хора за воденето на записки, дори се е търгувало с тях в различни точки по света.

Според разкази, през 1888 година, Томас У. Холи, от щата Масачузетс, е създал и пуснал на пазара първите професионално изглеждащи тетрадки, включително и такива в джобен формат. Той е събирал некачествени хартиени отпадъци от различни фабрики и ги е зашивал, за да ги продаде на добра цена. От 1900 година нататък следва модернизация на хартиените носители и продуктите започват да изглеждат далеч по-добре и стартира тяхното масово предлагане.

Ролята на тефтерите през годините

Представете си, че тефтерите никога не са съществували. Историята би могла да бъде много по-различна. Този наглед скромен аксесоар изиграва съществена роля в разработването на идеи, воденето на записки, научни изследвания и други.

Така например, ако не разполагахме с тефтерчето на Васил Левски, никога нямаше да знаем за песните които е обичал, за комитетските сметки и възхваляването на Св. Св. Кирил и Методий.

Източник България Днес – bgdnes.bg

През годините, търговци, писатели, учени, бизнесмени, журналисти и много други също започват да използват джобните тетрадки в ежедневието си. От далечен Китай пристигат първите лепени, а не шити тефтери, като по-късно се разпространяват и в цял свят. Сега има компактни дневници за записки с кожени облицовки, меки корици и разнообразна визия с интересни изображения.

За какво използват тефтерите днес?

Днешните джобни тетрадки намират голямо приложение, като хората ги използват, за да запишат работния си график, програмата за училище, планиране на седмични или месечни задачи или просто за записки на интересни неща. През 90-те години почти не е имало делови господин, без тефтер. Дамите пък използвали този аксесоар за записване на рецепти, стихотворения или любопитни факти.

Бъдещето обаче заменя класическите хартиени носители с модерни технологични джаджи, които се побират в джоба. Потребителите започнаха да пишат на дигитални дисплеи, с електронни писалки, което, разбира се, е напълно нормално за века, в който живеем. Все пак и днес могат да се видят хора, които използват добрите стари тефтери за работа или удоволствие.

Интересни факти за тефтера

Едва ли си представяте колко ценни са били обикновените тефтерчета в миналото и по този повод ще Ви предложим някои интересни факти свързани с тях.

  • Ралф Уолдо Емерсън е американски писател, който често си е служил с тефтер. Той е записвал всичките си мисли и наблюдения, които по-късно включва в литературните си творби. Твърди се, че бележките му са стигнали цели шестнадесет тома; 
  • Първите джобни тетрадки се появяват през 15 век в САЩ, като са се правили от народа за собствени нужди. Те са били шити, а не лепени, както днешните, макар че на пазара могат да се намерят и някои антики от старото време; 
  • Създателят на „Междузвездни войни“ Джордж Лукс винаги е носил джобен тефтер в себе си, докато пишел сценариите, като записвал различни идеи за диалог и сюжетни ъгли. Малкият хартиен носител е бил с него буквално навсякъде; 
  • Загадъчната Мерилин Монро, също си е имала своите любими тефтери. Те са били пълни със стихове, бележки и размисли, които са помогнали на журналистите да разгадаят сложната философия на тази историческа фигура;
  • В тетрадките на Пабло Пикасо пък е могло да се видят десетки рисунки и скици. Той е разполагал с джобен формат тетрадка, в която е записвал най-различни идеи. 

Тефтери – преди и сега

Първите тефтери са били произвеждани от отпадъчна хартия, която фабриките изхвърляли. Хората са я взимали, изрязвали, оформяли и зашивали лист по лист. Обикновено хартията е изглеждала вехта, износена и нацапана, но това е бил ресурсът, с който се е разполагало тогава.

Сега нещата са доста по-различни. Времето на захабената хартия (ако не е търсен ефект) много отдавна е отминало. В момента могат да бъдат закупени както стандартни като цена и качество тефтери, така и дизайнерски модели за сериозни суми. Тефтерите на пазара варират по цвят, форма, тяло (листите), корица и допълнителни аксесоари. 

Тефтерите като рекламен материал

Една от челните позиции по продажби и популярност и до ден днешен се държи от тефтерите. Практични, разнообразни и познати, те са предпочитан фирмен подарък или консуматив в офиса. Гъвкавостта им по отношение на тяхното брандиране e една от основните причини да се избират като част от фирмените рекламни материали.

Разгледайте нашите рекламни тефтери

https://prisma-bg.com/Бележници-тефтери

Топ публикации

Абонамент

Абонирайте се за нашия бюлетин и разбирайте първи новите ни промоции и актуални събития.

Subscription Form

Количка